zdrave.bg
Секс и здраве
»срамни въшки
срамни въшкиВъведение

Срамните въшки са паразитиращи по тялото на човека насекоми, с които можете най-лесно да се заразите по време на полов акт. Освен това те могат да живеят дълго време в състояние на анабиоза (без “стопанин”) и да се заразите с тях в банята, сауната или басейна, при използването на чужди хавлии, спално или долно бельо и т.н.

Презервативът не може да ви спаси от срамните въшки. Единственото профилактично средство в случая е взискателност при половите контакти. Ако имате съмнения за срамни въшки, трябва незабавно да се обърнете за съвет към дерматолог или венеролог.

Срамните въшки са противоречиви в своето съществуване организми. От една страна, те могат с месеци да живеят в анабиоза, оказали се “без стопанин” (по-точно без неговата кожа и коса). Могат да издържат на натиск (до 1,5 кг), да живеят до 4 денонощия под 30 см пясъчен слой и до 2 денонощия във вода. Но от друга страна, не понасят глада: ако внезапно ги откъснат от тялото, без храна, най-много до 24 часа те загиват.

Срамните въшки живеят и се размножават добре само при температура 30-35 градуса С.

Учените не могат да обяснят тази избирателност, но някои хора са далеч по-податливи на срамните въшки отколкото други. Ако случаят е такъв, те моментално се прилепват с трите си крака (разположени от едната страна на тялото им) към косъма. При опит за отделяне, те проявяват признаци на живот и още по-здраво се прилепват към косъма, поради което могат много трудно да бъдат отделени от него.

В Европа и САЩ срамната педикулоза на периоди придобива размерите на епидемия. При това от паразитите страдат главно по-младите хора.

Това не е венерическо заболяване. Обикновено с въшките човек се заразява при полов контакт, но те могат да се прихванат и в бани, сауни или басейни, дори в солариуми, а също така при употреба на чуждо спално или долно бельо.

Въшките предпочитат областта на гърдите, защото там има най-много апокринови жлези, които отделят пот със силна миризма, но могат да обитават...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.